Onderwijs kookwedstrijden
Eén van onze grootste doelen als vakbeurs is de sector een podium geven en te helpen het imago te versterken. Het onderwijs is daarbij onmisbaar.
Daarom zetten wij in samenwerking met scholen een programma neer voor studenten, bestaande uit verschillende wedstrijden.
De inschrijving voor de wedstrijd Beste Leerling-kok en Leermeester & leerling-kok is helaas al vol! Voor de wedstrijd koude klasses kun je je nog wel aanmelden, via de gele button verderop op deze pagina.
Wedstrijdinformatie:
De wedstrijd staat open voor koppels, bestaande uit een leermeester en een leerling, werkzaam in de horeca. Elk team zal worden uitgedaagd om hun creativiteit en vaardigheden te tonen door een modern 3-gangen meesterwerk met amuse te maken, gebaseerd op moderne kooktechnieken.
Na je aanmelding krijg je informatie over beschikbare grondstoffen en materialen. Materialen die niet op de lijst staan zul je zelf mee moeten nemen. De basis grondstoffen die je krijgt MOET je gebruiken, deze worden op de wedstrijddag uitgereikt. Uit de lijst met aanwezige grondstoffen kun je vast inspiratie opdoen en jezelf voorbereiden. Basiscomponenten die je niet binnen de aangegeven mise en place periode kunt maken mag je meenemen. Denk hierbij aan basis fonds/jus.
Voor de wedstrijden in de koude klasses bereid je jezelf voor in het leerbedrijf. Van je gerecht bouw je twee exemplaren op (1 voor de jury en 1 voor de expositie waar de beursbezoeker je gerecht kan bewonderen). Je neemt de bereidde componenten mee en dresseert het gerecht op de beursvloer voorafgaand aan de opening van de beurs. Je krijgt daar een uur de tijd voor. Aansluitend zal de jury je gerecht beoordelen. Het is niet toegestaan om tijdens het jureringsmoment je te begeven bij je gerecht en je bedrijf te promoten. Daarna staat het vrij om te uiten voor welk bedrijf je werkt. Het gebruik van seizoens- en regionale producten wordt gewaardeerd. Er staat een tafel voor je klaar waar het gerecht blijft staan ter bezichtiging van de beursbezoekers. Na de prijsuitreiking neem je de spullen weer mee en zorg je ervoor dat je tafel weer leeg en schoon is. Je kan kiezen uit drie categorieën.
- Brood of banket
Je presenteert op creatieve wijze een brood of banket product. We zien graag een oplage van 10 stuks of een product dat geschikt is voor 10 personen (vb. taart). Je bent vrij om te kiezen. Halffabricaten worden niet geaccepteerd.
- Voorgerechten
Op bord of op iets creatiefs presenteer je een voorgerecht. Het zal een gerecht zijn dat ingezet kan worden tijdens een diner moment. Je bent vrij om te kiezen wat je hoofdcomponent (vlees, vis of groentes) zal zijn.
- Nagerechten
Op een bord of op iets creatiefs presenteer je een nagerecht. Het zal een gerecht zijn dat ingezet kan worden tijdens een diner moment. Je bent verplicht een groente component op te nemen in je nagerecht.
Beoordelingscriteria zijn: smaak, creativiteit, verkoopbaarheid, toegepaste vaktechnieken, originaliteit, hygiëne en presentatie.
Op deze wedstrijddag ga je je vaardigheden als kok laten zien. Aan de hand van een 3-gangen lunchmenu (voor- hoofd- en nagerecht) die je bereidt voor 4 gasten. Je gangen worden geserveerd aan 2 gasten, 1 naar de jury en 1 naar de showtafel. Deze showtafel mag je naar eigen inzicht aankleden. Denk bijvoorbeeld aan de uitstraling van je leerbedrijf.
Na je aanmelding krijg je informatie over beschikbare grondstoffen en materialen. Materialen die niet op de lijst staan zul je zelf mee moeten nemen. De basis grondstoffen die je krijgt MOET je gebruiken, deze worden op de wedstrijddag uitgereikt. Uit de lijst met aanwezige grondstoffen kun je vast inspiratie opdoen en jezelf voorbereiden. Basiscomponenten die je niet binnen de aangegeven mise en place periode kunt maken mag je meenemen. Denk hierbij aan basis fonds/jus.
Deelnemende scholen:
Partner onderwijs kookwedstrijden: