29 – 31 januari 2024 | Evenementenhal Hardenberg

Aan tafel bij … Qualooba Wholesale

Qualooba

Duurzaamheid, het is een hot topic. Ook in de horecasector zien we steeds meer initiatieven die hierop inspelen. Zo is de startup Qualooba Wholesale één van die bedrijven die hier mee bezig is. Vol enthousiasme en passie zijn ze aan de slag gegaan met duurzame producten voor de horecasector. Hoog tijd om eens bij ze langs te gaan in Enschede.

Qualooba is ontstaan als familiebedrijf tijdens een vakantie in Frankrijk. Het gezin Ruiter kwam te spreken over wat ze nou eigenlijk hadden gegeten en waar allemaal microplastics in zitten. Er was de wens om te ondernemen maar niet alleen om geld te verdienen maar ook om daarmee een groter doel te dienen. Zo gezegd, zo gedaan. Dochter Emma en vader François zijn allereerst begonnen met producten voor consumenten. Ondertussen bieden ze via Qualooba Wholesale ook producten aan voor bedrijven.

Het product waarmee ze de Nederlandse markt willen veroveren zijn rietjes gemaakt van pasta. Ja, je leest het goed, rietjes gemaakt van pasta! Deze rietjes zijn hét biologische en duurzame alternatief voor de, inmiddels niet meer verkrijgbare, plastic rietjes. Bovendien zijn de rietjes gemaakt van maismeel en daardoor ook glutenvrij. Mensen met coeliakie of een glutenintolerantie kunnen hierdoor deze rietjes ook veilig gebruiken. De pasta rietjes worden geproduceerd in Italië en Qualooba Wholesale is op dit moment de enige groothandel in Nederland waar deze rietjes verkrijgbaar zijn. 

Marieke Slaghuis maakt intussen ook deel uit van Qualooba Wholesale. Zij maakt onder andere milieuvriendelijke zeep op basis van puur natuurlijke ingrediënten. Samen hebben ze recentelijk een nieuwe zeep ontwikkeld, een zeep op basis van koffiedik! Qualooba Wholesale denkt graag out-of-the-box. Koffiedik is normaliter een restproduct dat wordt weggegooid. Door koffiedik op deze manier te gebruiken wordt een circulaire keten gecreëerd. Het koffiedik van de horecazaken wordt ingezameld waarna Qualooba Wholesale dit verwerkt tot zeep. Vervolgens kunnen horecazaken deze zepen, op basis van hun eigen koffiedik, verkopen aan hun gasten.   

Qualooba
Qualooba team
Qualooba

We vragen Emma en François waar ze de komende tijd in gaan investeren. Ze vertellen dat hun prioriteit de komende tijd ligt bij de verkoop en naamsbekendheid van de pasta rietjes. Daarnaast zijn ze ook bezig met een soortgelijk alternatief voor het welbekende ijslepeltje. Ook hiervan is de plastic variant in de ban en een houten lepeltje is bij lang niet iedereen favoriet. Het alternatief waar Qualooba Wholesale mee bezig is heeft de voordelen van plastic, maar niet de nadelen. Wij zijn benieuwd!

Nieuwsgierig naar de producten van Qualooba Wholesale? Bezoek dan eens hun website qualooba-wholesale.com of kom naar hun stand tijdens Horeca Vakbeurs in januari 2025. Hier heb je de mogelijkheid om zelf hun duurzame producten te testen. Ze gaan graag met bezoekers het gesprek aan hoe de horecasector duurzame stappen kan ondernemen. Want niet voor niks is hun missie: ‘Duurzaam en groen, eenvoudig te doen!’

Deel dit bericht