29 – 31 januari 2024 | Evenementenhal Hardenberg

Aan tafel bij … Berghorst Wijnimport

berghorst wijnimport

Passie voor wijn, aandacht voor natuur, duurzaamheid en lange termijn relaties. Dit is Berghorst Wijnimport in het kort, al generaties lang een echt familiebedrijf. We gaan in Hengelo langs bij hun kantoor en spreken met Arnaud Berghorst. Arnaud is de 4e generatie die werkzaam is binnen het familiebedrijf en trots op waar het bedrijf nu staat. Ook zijn vader is nog werkzaam in het bedrijf.

Berghorst Wijnimport is onderdeel van De Berghorst Groep waar onder andere ook Dranken en Distilleerderij onder vallen. Hierdoor is het bedrijf in staat een totaalpakket dranken te leveren aan horecazaken. Berghorst is al meer dan een eeuw vertegenwoordiger van verschillende A-merk bieren en frisdrank in Oost-Nederland. Kwaliteit en partnerschap zijn van groot belang voor Berghorst en er wordt altijd geïnvesteerd in lange termijn relaties met zowel leveranciers als klanten.

Berghorst Wijnimport

Het assortiment van Berghorst Wijnimport bestaat uit 350 verschillende wijnen, van meer dan 60 verschillende wijnboeren uit Europese landen. Het liefst wordt er samengewerkt met kleine familiebedrijven, zoals Berghorst zelf. De focus ligt op duurzame wijnen, waarbij de volledige keten hierop ingericht is. In deze keten is er aandacht voor natuur, dier, mens en het ecologische systeem. Berghorst kijk verder dan alleen looks of smaken, het hele proces van A tot Z is van belang. ‘Wijn is een natuurproduct’, vertelt Arnaud ‘en wij vinden het belangrijk dat de wijnen eerlijk en puur worden gemaakt.’ Hierin moet dan ook de smaak van de regio, het druivenras of het wijnhuis herkenbaar naar voren komen. Daarnaast is het ook belangrijk dat iedereen in de keten wat kan verdienen. Zoals zijn vader zegt: ‘Iedereen moet wat kunnen verdienen.’

‘Wijn is altijd onze drijfveer, niet het geld’
berghorst wijnimport
berghorst wijnimport
berghorst wijnimport

De naam Berghorst Wijnimport doet vermoeden dat er alleen wijn wordt geïmporteerd en geleverd aan horecazaken. De service van Berghorst reik echter veel verder dan dat. Voor onder andere het samenstellen van het wijnassortiment, ontwerpen en drukken van de wijnkaart of het organiseren van wijnproeverijen kun je als klant bij ze terecht. Maar ook het organiseren van wijnreizen en het op locatie langsgaan met klanten bij wijnboeren behoort tot de mogelijkheden. Zelfs voor het plaatsen van klimaatkasten en het geven van advies over prijzen biedt Berghorst ondersteuning.

‘Bij ons staat de klant centraal en de behoeftes van de klant verschillen per type zaak, regio en segment.’ Het team van Berghorst bestaat uit gedreven binnen- en buitendienst medewerkers die klanten adviseren op basis van hun behoeftes, smaak, trends en ontwikkelingen.

De toekomst van wijn

We vragen Arnaud of hij bepaalde trends waarneemt in de horecabranche. Hij vertelt dat daling van transportkosten en belasting van het milieu actuele thema’s zijn. Mede gezien de gestegen grondstofprijzen. Er wordt onder andere ingezet op het aanbieden van wijn in KeyKeg vaten. Deze ontwikkeling wordt momenteel nog in de weg gestaan door het imago van wijn van de tap. Echter is het zeker voor horecazaken die een groot volume wijn schenken zeker interessant. Afhankelijk van de producent is de kwaliteit de afgelopen tijd flink gestegen. Voor het hogere segment is wijn van de tap vaak geen optie. Wel zijn er lichtere flessen in ontwikkeling en worden alle wijnen voorzien van een QR code met productinformatie. Tot slot heeft klimaatverandering veel invloed op de productie van wijnen. Zo hebben veel gebieden druivenoogst verloren door de weersomstandigheden en zijn bekende landen en regio’s meer in opkomst.

De vraag naar alcoholvrije wijnen neemt ook langzaam toe. Waar de smaak van bijvoorbeeld alcoholvrij bier al ver ontwikkeld is, is dit voor wijn nog volop in ontwikkeling. Alcohol is de ruggengraat van wijn. Voor elke wijn is fermentatie nodig, een natuurlijk proces waarbij suikers wordt omgezet in alcohol en kooldioxide. Zonder fermentatie houd je enkel druivensap over. Gezien de algemene ontwikkeling van alcoholvrije dranken verwacht Arnaud dat de komende jaren de ontwikkeling gaat verbeteren en de vraag hiernaar ook verder gaat toenemen.

Benieuwd naar het totaalaanbod van Berghorst Wijnimport? Kom dan langs bij Horeca Vakbeurs op 27, 28 of 29 januari.

Deel dit bericht