We reizen af naar het mooie Drenthe, om precies te zijn naar het kleine brinkdorp Ruinen. Hier hebben we afgesproken met Roelie, eigenaresse van ‘t Wapen van Ruinen. Chefkok Stephano deed afgelopen januari met zijn leerling Ryan mee aan de leermeester & leerling wedstrijd tijdens Horeca Vakbeurs. We spreken ze buiten op het terras in het zonnetje.
‘JA, ik wil!’
‘t Wapen van Ruinen is gevestigd in de voormalige trouwzaal van het gemeentehuis. Een prachtige historische locatie waar je nu JA zegt tegen heerlijk genieten. Voor gasten is dit toch altijd een leuk verhaalt, vertelt Roelie. Roelie is samen met haar partner Gert in 2019 het restaurant begonnen. Iets meer dan een jaar later is Stephano erbij gekomen als chefkok. Helaas werd ook ‘t Wapen van Ruinen geconfronteerd met Covid en moest het restaurant haar deuren sluiten. Een succesvolle bezorgservice werd opgezet waardoor medewerkers hun werk en baan konden behouden. Inmiddels is ‘t Wapen van Ruinen niet meer weg te denken van de brink in hartje Ruinen.
Goed en vers eten
Stephano vertelt dat er in de keuken van ‘t Wapen van Ruinen geen kant-en-klaar producten binnenkomen. Alle producten en gerechten die de keuken verlaten worden vers bereid. Zo vertelt hij dat ze altijd hun eigen brood bakken, de kruiden uit eigen tuin komen, er momenteel in de rookoven meerdere hammen hangen te roken en er zoveel mogelijk met Drentse streekproducten wordt gewerkt. Dit wordt door gasten zeer gewaardeerd en lees je dan ook vaak terug in reviews. Ook het 5- of 6-gangen verrassingsmenu, met mogelijkheid tot bijpassend wijnarrangement, wordt door gasten zeer positief ontvangen, aldus Stephano.



Een inspirerende plek voor leerlingen
‘t Wapen van Ruinen biedt leerlingen die de koksopleiding doen een inspirerende stageplek. Stephane vertelt: ‘Omdat we hier in de keuken alles zelf maken leer je tijdens een stage ontzettend veel. Ik ga wekelijks met ze zitten om de voortgang te bespreken en te ontdekken waar hun passie en talenten liggen.’ Naast dat je als leerling alle facetten van de keuken meemaakt wordt er dus ook meegedaan aan vakwedstrijden, zoals de wedstrijd tijdens Horeca Vakbeurs. Volgens Stephano zijn dit soort wedstrijden niet alleen een waardevolle ervaring, ook leer je als leerling én leermeester altijd nog weer wat nieuws.
Ruinen is bij uitstek dé plek om het naastgelegen Nationaal Park Dwingelderveld te verkennen. Staat dit op de planning combineer dit dan zeker met een lunch of diner bij Restaurant ‘t Wapen van Ruinen. Alvast benieuwd wat er allemaal op de menukaart staat? Neem dan een kijkje op de website: https://hetwapenvanruinen.nl/