29 – 31 januari 2024 | Evenementenhal Hardenberg

Op bezoek bij … Landhuishotel Restaurant Rikus

Verstopt in het kleine Drentse dorp Eext ligt Rikus, wat ons betreft een onontdekte parel! Bij aankomst voel je meteen dat dit een plek is waar je tot rust komt. Binnen waan je je in een Engels landhuis en buiten op het terras kijk je uit over de eigen groentetuin en privé bos. Zoals ze het zelf zeggen, Rikus is een thuis voor iedereen die van rust, natuur en culinair genieten houdt.

Winnaar vakwedstrijd

Aanleiding voor ons bezoek is Guilian, leerling-kok bij Rikus én winnaar van de vakwedstrijd Beste Leerling-kok Noordoost-Nederland, georganiseerd tijdens Horeca Vakbeurs. We zijn benieuwd naar zijn verhaal en zijn stageplek. Hij vertelt: ‘Ik had eigenlijk niet verwacht dat ik ging winnen. Dat was een leuke verrassing!’ We vragen hem of hij het commentaar van de jury nog weet. Zijn reactie: ‘Zeker, de jury zei dat mijn gerecht erg goed op smaak was en dat dat de doorslaggevende factor was.’

Groenten van Rikus

Guilian vertelt dat hij dat ook echt bij Rikus heeft geleerd, koken op smaak. Hij krijgt ook alle ruimte om te experimenteren, en dat zorgt ervoor dat hij al zoveel heeft geleerd bij Rikus. Wat ook zeker helpt voor de smaak, is het koken met groenten uit de eigen tuin. Maar liefst 1 hectare aan groentetuin ligt er achter het restaurant. En het leuke is dat je hier als gast een kijkje mag nemen. Je struint tussen de kruiden, de tomaten, vekel, koolrabi en nog veel meer. Er zijn 2 tuinders in dienst, die ervoor zorgen dat er bijna jaarrond gekookt wordt met eigen groente.

Groentebijbel

Chefkok Roy geeft ons een rondleiding en vertelt vol passie over het bedrijf. Als hij ons één van de hotelkamers laat zien, zien we naast het bed de Groentebijbel liggen. Een subtiele knipoog naar de visie achter het restaurant. Wat verder opvalt is dat overal de verbinding met buiten wordt gezocht. Door veel ramen en een waanzinnig uitzicht wordt buiten naar binnen gehaald. Dus ook als het even te koud is om op het terras te zitten, ervaar je alsnog het buitengevoel.

Rikus is zo’n plek die je zelf moet ervaren. Je geniet hier van een 3-, 4-, 5- of 6-gangen menu met de ‘oogst van de dag’. Benieuwd geworden? Neem dan een kijkje op hun website: https://www.rikusindrenthe.nl/

Deel dit bericht