29 – 31 januari 2024 | Evenementenhal Hardenberg

Maak van de zomer een succes

Vandaag is het 21 juni, de langste dag van het jaar en de officiële start van de zomer. De zomer, het seizoen met volop kansen om de omzet te vergroten in de horeca! Extra aanloop van toeristen en natuurlijk mensen die heerlijk van hun vakantie komen genieten op jouw terras. Horeca Vakbeurs deelt een aantal tips voor een fantastische horecazomer.

Een goed begin is het halve werk
Met warm weer kun je verwachten dat je terras een gewilde plek is om heerlijk te genieten van de zon. Zorg er dan ook voor dat je voldoende voorraad hebt klaarstaan en ruimte maakt in de koelcel om alles koel te kunnen serveren. Begin op tijd met voorbereidingen zodat op de piekmomenten alles soepel en snel verloopt. Overweeg een speciale zomerkaart om een snelle en kwalitatieve service te waarborgen. Liever een paar kwalitatief goede gerechten dan een groot aanbod waarbij de wachttijden oplopen.

Zet jouw zaak op de kaart
Je terras moet er uitnodigend en aantrekkelijk uit zien. De zogeheten “stopkracht” van je terras is dus belangrijk. Echter zijn er vandaag de dag ook genoeg mensen die van tevoren al even kijken bij welke zaken zij even kunnen neerstrijken tijdens een dagje uit. Denk dus goed na over je online zichtbaarheid. Zorg dat je goed vindbaar bent op Google (manage je profiel via Google Mijn Bedrijf), zo sta je bijvoorbeeld in het rijtje ‘Restaurants’ op Google Maps. Zorg voor een goede website die laat zien wat jullie horecazaak te bieden heeft. Speel in op beleving en zorg voor goede afbeeldingen van je menu die er zó lekker uit zien, dat de lezer jouw zaak wel moét bezoeken. Laat ook zien wat je doet op social media en zet je zomerspecial eens extra in het zonnetje. Kortom, laat online zien wat je kunt! Denk ook aan beoordelingssites als bijvoorbeeld TripAdvisor en controleer of de informatie daar correct en volledig is.

Efficiëntie voor een verbeterde service
Zorg voor een goed systeem in de zaak. Altijd van belang, maar op de piekmomenten extra belangrijk. Maak duidelijke wijken in je zaak en op je terras met voldoende personeel voor het aantal tafels. Zorg dat alles wat je snel moet kunnen brengen (bestek, menukaarten etc.) dichtbij is om snelle service te kunnen bieden én je medewerkers zo min mogelijk te belasten in de warmte. Zorg ook voor een goed technologisch systeem dat aansluit bij jouw zaak om alles zo efficiënt mogelijk te laten verlopen en zo je gasten extra blij te maken.

Werken met warm weer
Zorg met de tropische temperaturen extra goed voor je personeel. Benadruk het belang van goed drinken en voldoende pauze nemen. Zorg ervoor dat je genoeg personeel in plant zodat er ook daadwerkelijk ruimte is voor deze pauzes.  Wees alert op signalen van oververhitting en geef je collega’s geregeld de tijd even af te koelen met bijvoorbeeld een koude handdoek in de nek of natuurlijk een ijsje. Lopen de temperaturen echt té hoog op, dan zou je kunnen overwegen om een soort tropenrooster te hanteren en bijvoorbeeld alleen in de avond de keuken te openen. Zo zorg je ervoor dat je team op de momenten dat het moet in topconditie is en is de zomer voor iedereen een topseizoen!

Vooruitkijken naar het volgende terrasseizoen
Noteer je bevindingen om volgend jaar de successen te herhalen en verbeterpunten te implementeren. In de wintermaanden kun je dan alvast vooruitkijken naar innovaties voor de volgende zomer. Ook op Horeca Vakbeurs vind je allerlei inspirerende voorbeelden om nog meer uit jouw zaak te halen en ook in de zomermaanden extra te pieken.

Deel dit bericht