10 horecabedrijven kregen gisteren, op woensdag 24 september, in Grolloo het gastvrijheidskeurmerk ‘Gezellig uitgereikt. Het is de eerste keer dat horecabedrijven die uitblinken in gastvrijheid dit keurmerk ontvangen. Tegelijkertijd vond ook de presentatie van het bijbehorende, nieuwe consumentenmagazine ‘Gezellig’ plaats.
‘In een wereld die steeds sneller draait, geloven wij dat echte gastvrijheid belangrijker is dan ooit’, laten gastvrijheidsexperts Jeannine Sok en horecaondernemer Sven Heijkoop weten. In 2023 namen ze het initiatief voor ‘Gezellig’: het allereerste onafhankelijke gastvrijheidskeurmerk voor de horeca. Hiermee willen ze horecamedewerkers in de bediening in de spotlights zetten. ‘Dit keurmerk zal niet alleen helpen de verwachtingen van gasten te overtreffen, maar zal ook bijdragen aan de professionalisering van de horecabranche.’
Mystery visits
De afgelopen twee jaar vond de pilot voor het uitrollen van het keurmerk plaats. Samen met een denktank van gastvrijheidsprofessionals is er een selectie gemaakt van horecabedrijven die in aanmerking kwamen voor het keurmerk. Speciaal daarvoor getrainde leerlingen van het Drenthe College in Emmen hebben de eerste mystery visits afgelegd bij deze geselecteerde bedrijven. Daarna volgden nog extra checks door ervaren gastvrijheidsprofessionals. Alle mystery visits zijn afgelegd op basis van een checklist. Er is daarbij onder meer gelet op gastvrijheid, vakmanschap, presentatie en product.
Partners en onafhankelijk keurmerk
De komende tijd willen Sok en Heijkoop het gastvrijheidskeurmerk verder op de kaart gaan zetten in Nederland. Het keurmerk is onafhankelijk maar wordt ondersteund door een breed scala aan partners en bedrijven uit de horeca zoals: Week van de Horeca, Emixion, SVH, Gastvrij Rotterdam, Horecava, FNV, Bidfood Nederland, Herman Wines, Brinks CoffeeRoasters, VHC ActiFoodm Horeca Vakbeurs Hardenberg en Wijnkooperij De Lange.
Over de oprichters
Het keurmerk ‘Gezellig’ is in 2023 opgericht door Jeannine Sok en Sven Heijkoop. Sok is de eerste gastoloog van Nederland en eigenaar van Gastologie in Nijmegen. Via deze door haar ontwikkelde gastvrijheidsfilosofie en trainingsmethode helpt ze mensen bij het optimaliseren van gastvrijheid. Ze is bedenker van het bordspel Gastologie en auteur van verschillende boeken zoals ‘Hoe Gastvrij ben jij?’. Sven Heijkoop is horecaondernemer en eigenaar van restaurant Copain in ‘s-Hertogenbosch.
Foto is gemaakt door Mathijs Hanenkamp.
Kijk voor meer informatie over het keurmerk op de website: https://gezelliggastvrij.nl/