2, 3 & 4 februari 2026 | Evenementenhal Hardenberg

7 tips tegen voedselverspilling

Voedselverspilling is een hot topic in de horecasector. Gelukkig zijn er veel manieren om hiermee aan de slag te gaan. In het kader van de Verspillingsvrije Week, van 8 t/m 14 september, geven wij in deze blog 7 tips om voedselverspilling tegen te gaan. Er zit vast een tip bij die je kunt toepassen binnen jouw horecazaak!

1. Effectieve voorraadbeheersing

Dit is misschien wel dé sleutel tot het verminderen van voedselverspilling. Door precies bij te houden wat je op voorraad hebt, voorkom je dat producten niet meer bruikbaar zijn of onnodig worden ingekocht. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een digitaal inventarisatiesysteem. Zo’n systeem kan je helpen bij het plannen van bestellingen en het tijdig gebruiken van producten die bijna over de datum zijn.

2. Portiecontrole

Komen er in jouw horecazaak vaak borden terug met nog veel eten erop? Dan weet je dat hier winst te behalen valt! Het verkleinen en afwegen van porties kan een flinke besparing opleveren, voor het milieu maar ook in de kosten. Een goed voorbeeld hiervan is een zogenaamde seniorenportie, die al op veel menukaarten te vinden is.

3. Creatief met restjes

Restjes kunnen vaak nog prima gebruikt worden in andere gerechten. Overgebleven groenten kunnen bijvoorbeeld in een soep of salade worden verwerkt. Ook brood dat overblijft kan gebruikt worden voor croutons of wentelteefjes. Door creatief te zijn met restjes, kun je voedsel dat anders weggegooid zou worden een nieuwe bestemming geven.

4. Slimme menuplanning

Een slim menu is een menu dat is afgestemd op de seizoenen en dat gebruikmaakt van ingrediënten die in meerdere gerechten voorkomen. Dit vermindert de kans dat je met overschotten blijft zitten. Probeer bovendien je menu regelmatig te evalueren en aan te passen op basis van de verkoopgegevens. Gerechten die minder populair zijn kunnen van het menu worden gehaald om verspilling te voorkomen.

5. Betrek je gasten erbij

Gasten kunnen je helpen bij het verminderen van voedselverspilling. Vraag je gasten bijvoorbeeld of ze een kleinere portie willen of dat ze restjes mee naar huis willen nemen. Veel gasten waarderen het als je actief bezig bent met duurzaamheid en zullen bereid zijn om mee te denken. Ook kun je informeren over je inspanningen om voedselverspilling tegen te gaan via je website of sociale media.

6. Een tweede kans

Dit kan op vele manieren. Maak bijvoorbeeld een maaltijd voor personeel van ingrediënten die over zijn. Zoek lokale liefdadigheidsinstellingen die voedsel inzamelen voor mensen in nood. Of sluit je aan bij de app Too Good To Go. Geef het voedsel een tweede kans in plaats van het weg te gooien!

7. Train je personeel

Zonder bewustwording en medewerking van je personeel wordt voedselverspilling tegengaan een grote uitdaging. Investeer daarom in trainingen over voedselverspilling en ga samen in gesprek over nieuwe ideeën om voedselverspilling tegen te gaan.

Wees je ervan bewust dat verandering altijd met kleine stappen gaat. Begin dus met één van de tips uit deze lijst en kijk hoe dit gaat. Vervolgens kun je dit wellicht uitbreiden met nog meer acties. En besef dat alle kleine beetjes helpen, dus begin vandaag nog met de strijd tegen voedselverspilling!

Kijk voor meer informatie en inspiratie ook eens op de website van Samen tegen Voedselverspilling: https://samentegenvoedselverspilling.nl/

Deel dit bericht